משכנתא ל-50 שנה? פרופ' ירון זליכה על כלכלה, שוק חופשי, ויוקר המחיה בישראל

בפרק השישי של הפודקאסט "השקעות לפני כולם," מתאר פרופ' ירון זליכה, לשעבר החשב הכללי באוצר, את המשבר הכלכלי שמאיים על ישראל. זליכה מציג את השפעת המיסים הגבוהים, הכוח הפוליטי של המונופולים והמחסור בתחרות על המשק, ומציע פתרונות להתמודד עם המשבר ולהבטיח צמיחה כלכלית בעתיד.

מבוא לשיחה עם פרופ' ירון זליכה

השיחה מתחילה בהקדמה קצרה על המצב הכלכלי הנוכחי בישראל, כאשר זליכה מסביר כיצד ההשפעה הכלכלית של ממשלות ישראל גרמה לעלייה ביוקר המחיה ולקיפאון בצמיחה. הוא מתאר את היום הראשון שלו במשרד האוצר ואת התובנות שקיבל על הכלכלה הישראלית לאחר שקיבל את דוחות המאזן של המדינה.

סיפורי פרידמן ומודל המיסים

רן משתף סיפור על מילטון פרידמן, חתן פרס נובל לכלכלה, שביקש להסביר את הדרכים שבהן מוציאים כסף, ואיך הן משפיעות על הכלכלה: הוצאת כסף עצמי על עצמי, על אחרים, כסף של אחרים על עצמי, וכסף של אחרים על אחרים. לדבריו, הדרך שבה ממשלת ישראל מוציאה כסף של אחרים על אחרים פוגעת ביעילות הכלכלית.

יוקר המחיה בישראל: מיסים, מונופולים ותחרות

המיסים הכבדים

זליכה מציין כי המיסים בישראל הם מהגבוהים בעולם המערבי, במיוחד המיסים העקיפים, מה שיוצר לחץ כלכלי על הציבור ומונע צמיחה אמיתית. המיסים הכבדים פוגעים במיוחד בעסקים הקטנים והבינוניים, שמניעים את הכלכלה, ומקשים עליהם לשרוד ולהתפתח.

כוחם של המונופולים

השיחה מתמקדת בכוחם הרב של המונופולים בישראל ובפגיעתם בתחרות. זליכה מדגיש את החשיבות של תחרות אמיתית בשוק על מנת להוריד את יוקר המחיה, ומסביר כיצד המונופולים מצליחים למנוע את כניסת המתחרים באמצעות רגולציה וכוח פוליטי.

משכנתאות ל-50 שנה: הסכנה שבפתרון חלקי

בעיית הדיור והמשכנתאות

זליכה מתייחס לבעיה הגדולה של מחירי הדיור בישראל, שמצריכים מהציבור לקחת משכנתאות ל-50 שנה. הוא מתאר את הדור הצעיר שנאלץ לשלם על דירה במשך כל חייו, ומסביר כיצד המודל הנוכחי מוביל לתלות כלכלית חמורה ופוגע באיכות החיים.

התמודדות עם משבר הדיור

זליכה מציע לשנות את המדיניות הכלכלית הנוכחית ולפעול להורדת מחירי הדיור באמצעות יצירת צמיחה כלכלית אמיתית. הוא מציין כי בנייה מסיבית לבדה לא תפתור את הבעיה, ויש להתמקד בהגברת הצמיחה ובפיתוח המשק כדי להוריד את המחירים ולשפר את מצב הדיור.

ההשפעה הכלכלית של המלחמה והחוב הציבורי

ההשפעה על התקציב והגירעון

זליכה מציין כי המלחמה האחרונה גרמה לעלייה משמעותית בהוצאות המדינה ולהגדלת הגירעון. עם זאת, הוא טוען שהגרעון אינו הבעיה הגדולה ביותר, אלא יוקר המחיה והמחסור בתחרות. הוא מציע לבחון מחדש את הוצאות המדינה ולמנוע בזבוז כספים על ידי שיפור התחרות והפחתת המיסים.

הזדמנויות לצמיחה כלכלית

זליכה מדגיש את החשיבות של יצירת הזדמנויות לצמיחה כלכלית באמצעות הפחתת הביורוקרטיה, עידוד יזמות ותמיכה בעסקים קטנים ובינוניים. הוא מציע לקדם מדיניות כלכלית שתתמוך בהשקעות ותשפר את התחרות בשוק.

מסקנות וסיכום

בפרק זה, פרופ' ירון זליכה מספק תובנות מעמיקות על המצב הכלכלי בישראל ומציע דרכים להתמודד עם האתגרים הכלכליים הנוכחיים. הוא מדגיש את החשיבות של מדיניות כלכלית חכמה ומאוזנת שתסייע להוריד את יוקר המחיה, לקדם תחרות ולהבטיח צמיחה כלכלית ארוכת טווח.